Pozajmice u čekaonici

Bez autora
May 19 2010

Iako je Narodna banka Srbije još za Đurđevdan omogućila građanima da se više zadužuju, zasada nijedna banka nije počela da primenjuje ovu novu odluku. Naime, trebalo je da bankari povećaju opterećenje plate ratom sa 30 na 40 odsto, odnosno sa 50 na 60 odsto za one klijente koji imaju stambene zajmove. Naravno, za korišćenje ovih pogodnosti potrebno je da su zarada i kredit u istoj valuti. Najviše građana očekuje da se ukine tretman dozvoljenog minusa kao zajma koji opterećuje platu sa pet odsto, kako bi ponovo obnovile ove pozajmice, koje su izgubili, jer su im rate, zbog skoka evra premašile zacrtani racio od 30 odsto za kratkoročne zajmove, odnosno 50 odsto za stambene kredite. Unikredit u ovom trenutku ubrzano radi na implementaciji izmenjenog načina obračuna kreditne zaduženosti, koji će omogućiti primenu Odluke o povećanju racija već naredne sedmice. To znači da će svi zainteresovani klijenti, koji ulaze u Odlukom definisane kategorije, u toku naredne nedelje moći da podnesu zahtev za kredit koji im je potreban. Takođe do kraja nedelje će početi da primenjuje Odluku koja podrazumeva isključivanje pet odsto iznosa dozvoljenog prekoračenja po računu iz obračuna racija kreditne zaduženosti klijenata.

Pozajmice u čekaoniciIako je Narodna banka Srbije još za Đurđevdan omogućila građanima da se više zadužuju, zasada nijedna banka nije počela da primenjuje ovu novu odluku.

Naime, trebalo je da bankari povećaju opterećenje plate ratom sa 30 na 40 odsto, odnosno sa 50 na 60 odsto za one klijente koji imaju stambene zajmove.

Naravno, za korišćenje ovih pogodnosti potrebno je da su zarada i kredit u istoj valuti.

Najviše građana očekuje da se ukine tretman dozvoljenog minusa kao zajma koji opterećuje platu sa pet odsto, kako bi ponovo obnovile ove pozajmice, koje su izgubili, jer su im rate, zbog skoka evra premašile zacrtani racio od 30 odsto za kratkoročne zajmove, odnosno 50 odsto za stambene kredite.

- Unikredit u ovom trenutku ubrzano radi na implementaciji izmenjenog načina obračuna kreditne zaduženosti, koji će omogućiti primenu Odluke o povećanju racija već naredne sedmice - kažu u toj italijanskoj banci.

- To znači da će svi zainteresovani klijenti, koji ulaze u Odlukom definisane kategorije, u toku naredne nedelje moći da podnesu zahtev za kredit koji im je potreban. Takođe ćemo do kraja nedelje početi da primenjuje Odluku koja podrazumeva isključivanje pet odsto iznosa dozvoljenog prekoračenja po računu iz obračuna racija kreditne zaduženosti klijenata.

Isti odgovor smo dobili i u ostalim bankama, Sosijete ženeral, Rajfajzen, Komercijalnoj banci...

Inače, najveći broj građana i ne može dodatno da se zaduži, jer je, više od 90 odsto do sada odobrenih kredita vezano za stranu valutu, a tek nekoliko procenata zaposlenih prima platu u evrima. Nešto bolju poziciju imaju oni građani koji se tek sada zadužuju, odnosno oni koji žele da podignu subvencionisane dianarske zajmove. Oni sa velikim nestrpljenjem očekuju da banke primene nove propise.

Interesovanje za zajmove koje dotira država je veoma veliko. Tako je već podeljeno 25.000 ovih kredita do 300.000 dinara sa stimulativnim kamatama. Mnogi zbog malih primanja bilo radnici ili penzioneri, ipak željno iščekuju da se poveća limit za zaduživanje na 40 odsto, jer će u tom slučaju moći da uzmu više novca.

Procena

Iako je Narodna banka Srbije donela odluku da se povećaju mogućnosti za zaduživanje građana, banke nisu u obavezi da ih primenjuju, ukoliko procene da postoji rizik. Tako se još ne zna da li će banke svim klijentima to omogućiti, ili će ipak, za one neurednije u plaćanju svojih obaveza po kreditima, karticama i dozvoljenom minusu da zadrže stara pravila.

Dozvoljeno

Tokom ove nedelje jedino je Poštanska štedionica donela odluku da poveća limite građanima za zaduživanje.

Osim,mogućnosti da opterete plate ratama kredita za deset odsto, ova banka više ne tretira dozvoljeni minus kao zajam, niti žirante kao dužnike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik